Repair Café

rc-logo

Wat is een Repair Café?

Repair Café Gemert-Bakel is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien, dat reparatiekennis wil behouden en dat – via het organiseren van repareerbijeenkomsten – de sociale cohesie in de buurt wil versterken.

De initiatiefnemers willen elke maand een Repair Café in huiskamercafé “Met Zonder Ruis” organiseren. Inwoners van Gemert-Bakel kunnen hier naartoe komen met hun kapotte spullen, om die ter plaatse, samen met de aanwezige reparateurs, weer in orde te maken. Repair Café Gemert-Bakel heeft nog ruimte voor meer handige vrijwilligers. Doe ook mee!

Doe mee in het Repair Café!

Repair Café Gemert-Bakel zoekt buurtbewoners met verschillende vaardigheden om tijdens de Repair Café-bijeenkomsten aanwezig te zijn als reparatiedeskundige. We zoeken vooral mensen die handig zijn met:

* kleding/textiel                               * fietsen

* elektrische apparaten                   * meubels/houten voorwerpen

En die het leuk vinden om hun kennis te delen met buurtgenoten.

Daarnaast zoeken we mensen die bij de Repair Cafés de functie van gastvrouw/heer willen vervullen. Je zorgt voor koffie en thee, heet de bezoekers welkom en fungeert als aanspreekpunt voor zowel de bezoekers als de reparateurs in het Repair Café.

Meer over de achtergrond en doelstellingen van het Repair Café lees je op de landelijke Repair Café-site www.repaircafe.nl. Interesse? Mail naar info@atelier3p.nl

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

wanneer?

Vanaf februari 2017. Info volgt…

In Huiskamercafé “Met zonder Ruis” waar het Repareer Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundigen aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. Low cost of op basis van  commitment (belofte) ergens iets voor iemand terug te doen worden spullen gerepareerd. Ook kun je samen met deskundigen zelf aan de slag en leert zo hoe je zelf kan repareren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Acties om het doel te bereiken:to-do-lijst-taken-taak-verkleind

 • Allerlei gereedschap
 • Handige mensen
  • Computerreparaties
  • Fietsreparaties
  • Electronica
  • Naaiwerk
  • etc.
 • Mensen voor de organisatie
  • Publiciteit (krantartikelen, social media, ed.)
  • Communicatie met stakeholders
  • Werving vrijwilligers
  • Bijhouden inschrijfformulieren
  • etc.

>>>Klik hier om meteen een mail te sturen.

>>>MVO

Be Sociable, Share!
De "kunst van samen leven" Follow us Facebook Twiter RSS