Recreatie

Natuur en landschap vormen een onmisbare schakel in een duurzame samenleving. Ze zijn voor velen een bron van vreugde en genot en overtuiging voor de overgang naar duurzaamheid.

De prachtige tuinen en open ruimten in en rond Gemert-Bakel bieden kansen om het initiatief ‘Gemert-Bakel grootste kruidentuin van Nederland’ een sterke impuls te geven.

fre2sh-gemert-stad-platteland-huo-1Atelier3P wil een aanpak ontwikkelen gericht op het meer betrekken van de burgers bij natuurgebieden en landschapsbeleving. Één van de activiteiten die we daarbij voor ogen hebben is om het platteland meer te verbinden met de mensen in de stad. Dit doen we door het in kaart brengen van een aantal fietsroutes en wandelroutes langs projecten zoals onze FRE2SH-boerderijen die verband houden met de duurzame menselijke vooruitgang als hoger maatschappelijk doel. Te beginnen tussen Helmond en Uden. Met De Stad van Morgen breiden we het samenvoorzienend netwerk uit binnen de ruit Eindhoven – Den Bosch – Oss – Deurne.
Mogelijke partners : VVV, Natuurmonumenten, Brabants landschap, Brabantse Milieu Federatie, Agrarische Natuurvereniging, ZLTO, scholen en natuur educatieve organisaties als Stichting Veldwerk Nederland.

 • Beleef De Peel
  Gemert-Bakel en omgeving hebben historisch gezien een nauwe band met de omliggende natuur. Bos, Water en beleving van natuur en landschap gaan nauw samen. Bij De Peel bieden actuele ontwikkelingen (vanuit Eindhoven naar omliggende dorpen) een uitnodiging, waarbij Atelier3P een ondersteunende rol kan bieden aan Rijkswaterstaat en Waterschap.
 • Burger en klimaat
  In dit project worden maatregelen die burgers kunnen nemen om het klimaat en de luchtkwaliteit te bestendigen verzameld, uitgewerkt en gecommuniceerd. Denk aan afkoppelen hemelwater en gebruik ervan in eigen tuin of minder bestraten van de tuin, waardoor minder wateroverlast en ‘s zomers koeler.
 • Hoe biodivers ben jij?
  Wat kan je als Gemert-Bakelse inwoner op je eigen plek doen om het bestaan voor de planten en de dieren te verbeteren? Gemert-Bakel kent al veel initiatieven, we willen bekijken hoe we die beter voor het voetlicht van de burgers kunnen brengen.

Gemert-Bakel kent veel organisaties die met het thema bezig zijn. Het gaat hierbij ook om het landelijke gebied rondom Gemert-Bakel. In het programma Natuur en landschap legt Atelier3P de verbindingen tussen stad en platteland en tussen de betrokken partijen.

In het programma vinden momenteel de volgende activiteiten plaats:

  • Het groene belevingsnet
   Atelier3P wil over Gemert-Bakel een ‘groen belevingsnet’ leggen: een aaneenschakeling van wandel-, fiets- en speel- en andere routes en plekken. In de directe omgeving van de locatie Kasteel en Nazareth klooster gaat het om de leefbaarheid en behoud van de karakteristieke kenmerken van dit gebied.
   Mogelijke partners:  natuurorganisaties en toeristisch recreatieve organisaties.
  • Stad ontmoet landschap

Centrum Gemert-Bakel kent een aantal prachtige tuinen die met Atelier3P vrij toegankelijk worden en blijven:

 • Kasteeltuin – gezond voedsel, ontspanning en educatie gaan hier hand in hand.
  De prachtige tuin is een ideële plek waar jong en oud het hele jaar door kunnen genieten van: een heerlijk wandeling, spelen op het voetbalveld, leren en recreëren.
  Een nog aan het poortgebouw aangrenzend te bouwen VE2RS kruidenkas voorziet het kasteelrestaurant en de Kasteelwinkel van heerlijk verse thee e.a. verse spijzen.
  Scholieren leren over natuur en milieu en aanverwante maatschappelijke activiteiten.
 • Ommuurde tuin – kinderboerderij en een ‘voor Nederland unieke’ kruidentuin met aanverwante maatschappelijke functies.
 • Kloostertuin – jong en oud kan er fantastisch wandelen, spelen en leren.
  Een grote VE2RS kruidenkas biedt een leerplek voor aangrenzende basisscholen: leren over ‘van boer tot bord’ en biedt een zelfvoorzienende werkplek voor de keuken en het restaurant van woon/werk/zorgproject ‘tientjes-jeugd’.
  Gevestigde kunstenaars organiseren allerlei activiteiten gekoppeld aan educatie en andere maatschappelijke functies.

 

Mobiliteit

 

Be Sociable, Share!
De "kunst van samen leven" Follow us Facebook Twiter RSS