Voedsel

geniet van het leven eten

Atelier3P wil vooral dat er veel meer bewustzijn komt over de kosten en de baten van ons voedsel.

Om onze doelen op gebiedsniveau te halen werken we samen met FRE2SH Eindoven.

 

Supermarkten hebben een grote markt gecreëerd voor betaalbaar eten… maar ten koste van veel:

 • Kijk naar de voedselkilometers
 • Verpakking en de enorme hoeveelheid afval
 • Ze maskeren heel dure artikelen door goedkope artikelen te verkopen
 • Ze hebben het aanbod verkleind door veel lokale onafhankelijke winkeliers weg te concurreren
 • Ze halen alle winst uit de regio in plaats van deze opnieuw terug te investeren

Zo zijn ze dus in veel opzichten schadelijk. En ze domineren absoluut de voedselmarkt.

 

De beste manier om onze regio sterker te maken op het vlak van welzijn en welvaart is dmv voedsel.

‘Programma Voedsel’ maakt van Gemert-Bakel een ware oase. Uniek door de diversiteit waarop er verbouwd en geconsumeerd wordt:

 • Kruidentuinen
 • Voedselbossen
 • Kasteelt
 • Aquaponics
 • Biologisch dynamisch
 • Permacultuur

 

Vergroot de afzet van biologische streekproducten

Atelier3P wil vooral experimenteren om de kloof die er is op het vlak van welzijn en welvaart te verkleinen. Het verschil in levensverwachting kan 8 tot 9 jaar zijn, afhankelijk van waar je woont.
Eén van de grootste factoren is de ongelijkheid in voedsel. en het feit dat veel mensen zich geen goed voedsel kunnen veroorloven. Dat moet en kan beter.

Atelier3P wil experimenteren door samen met de mensen in de hele voedselcyclus aan een betere relatie te bouwen met het schitterende platteland om ons heen, dat zó rijk is aan landbouwgrond.  Atelier3P moedigt mensen aan om streekproducten te eten of om zelf voedsel te verbouwen en coöperaties te vormen zodat we een alternatief hebben voor de dominantie van de supermarkten.

Atelier3P vergroot graag de afzet van biologisch werkende producenten en streeft er ook naar voedsel minder anoniem te maken. Door samen te werken met zoveel mogelijk lokale en regionale producenten weet je weer waar je eten vandaan komt en worden er minder voedselkilometers gemaakt.

Aan de boodschappendienst koppelen we een stukje zorg door het brengen van persoonlijke bezoekjes aan ouderen in het buitengebied.

Het programma Voedsel is bedoeld om:

organisaties die in Gemert-Bakel en omgeving bezig zijn met bewust eten en drinken meer met elkaar te laten samenwerken. In het programma vinden momenteel de volgende activiteiten plaats:

   • Duurzame Voedselvoorziening Gemert-Bakel
    Atelier3P nodigt VELT en Duurzaam Gemert-Bakel uit om het Programma Duurzame Voedselvoorziening Gemert-Bakel op te stellen. Het programma is erop gericht dat ons eten van dichterbij huis komt, verantwoord wordt geproduceerd en dat burgers betrokken zijn bij de voedselproductie. Zo versterken we de binding met ons voedsel, eten we gezonder, smaakvoller en lekkerder, wordt het milieu minder belast, versterken we de sociale cohesie en geven we een impuls aan de lokale economie. Begin 2016 organiseren we een bijeenkomst “Gemert-Bakel in Transitie” waar we het programma aanbieden aan het gemeentebestuur. Deze bijeenkomst krijgt een vervolg met een inspiratiebijeenkomst waar kleinschalige landbouw centraal staat. In die bijeenkomst wordt de Agenda Stadslandbouw aan het gemeentebestuur aangeboden.
    Zie ook Stedennetwerk-Agenda Stadslandbouw
   • Voedselbossen:
   • Kook-klasse
    Atelier3P, Stichting Veldwerk Nederland en nog te bepalen plaatselijke partijen gaan praktijklessen over voedsel verzorgen voor kinderen van basisscholen in de regio. Het project Kook-klasse zoekt financiële bijdragen. De doe-, proef- en beleefles wordt gegeven op de locatie Kasteel Gemert die Atelier3P wil huren van de nieuwe eigenaar. Kook-klasse maakt onderdeel uit van het Programma Duurzame Voedselvoorziening Gemert-Bakel.
    Kook-klasse wordt aangeboden aan groep 7 en 8 (leeftijd 10-12 jaar) van de basisscholen in het werkgebied Gemert-Bakel. Elke groep is een dag te gast op de locatie Kasteel Gemert en het Nazarethklooster. In de ochtend staat de relatie tussen voedsel en milieu, gezondheid en smaak centraal. Kinderen gaan aan de slag met groenten en stellen zelf een menu samen. In de middag gaan de potten en pannen rammelen in de kookstudio waar de kinderen gezamenlijk een maaltijd bereiden.

 

 

Voedselbossen

 

Be Sociable, Share!
De "kunst van samen leven" Follow us Facebook Twiter RSS