Duurzaam voedingscentrum

Atelier3P maakt met FRE2SH omliggende steden afnemers van menselijke waarden die op het platteland gecreëerd worden. FRE2SH staat voor Voedsel, Recreatie, Educatie, Energie (vandaar de 2) Veiligheid en Gezondheid. FRE2SH is de combinatie van kwaliteit gerichte productie in en om de stad/platteland zodat klant, winkel en producent één geheel wordt. Lees hier meer…

Ve2rs big

FRE2SH-boerderijen zorgen dat kwaliteit voedsel, exclusieve maaltijden en allerlei “verrijkende” activiteiten betaalbaar beschikbaar worden voor iedereen.

Een FRE2SH-winkel biedt zoveel mogelijk lokale voedingsproducten aan. Meer dan de helft van het aanbod kan van binnen een straal van 50 kilometer komen.

 

FRE2SH wil een breed gamma aan voedsel aanbieden. Met producten gemiddeld maar 5% duurder dan in de gebruikelijke supermarkten, maar je krijgt wel waar voor je geld: duurzame, kwaliteitsvolle producten, de verzekering dat de lokale producenten een eerlijke prijs krijgen én omdat het geld binnen de regio blijft en wordt herinvesteerd versterkt het de hele regionale economie.

Grote kans dat geld wat je hebt uitgegeven zomaar weer als inkomsten in je eigen portemonnee terug komt.

Een FRE2SH-winkel is meer dan alleen een voedingswinkel. Onze wens is om er ook plaats te maken voor:

  • een restaurant
  • een slager
  • een recyclagepunt en
  • een boekenwinkeltje over lokaal en duurzaam voedsel
  • elke dinsdag en zondag een atelier ‘straatkoken’

‘We willen meer dan enkel een winkel zijn. We willen een duurzaam voedingscentrum zijn,’ verklaart Jean-Paul, het brein achter FRE2SH. Zijn visie is om de zaak op een duurzame manier te onderhouden. De frigo’s kunnen op koolstofdioxide werken in plaats van freon. De warmte van de koeling wordt vervolgens gebruikt om de winkel te verwarmen. FRE2SH-gebouwen worden goed geïsoleerd en gebruiken zoveel mogelijk natuurlijk licht.

‘Lokaal, maar daar moet je ook niet in overdrijven’

‘We willen met Atelier3P een leuk project opstarten met locale producten die amper bewerkt zijn. Want met industrieel vlees, daar is meer chemie voor nodig. Dat vloekt met de waarden en filosofie van veel ecomensen’. Toch moet je dat ook niet extreem in zijn, menen wij. ‘Industriële productie is natuurlijk niet altijd slecht.’

‘Local for local for global’

FRE2SH heeft een voorkeur voor lokale producten, maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. Kwaliteit en smaak hebben nog steeds de voorkeur, en FRE2SH wil een volledig scala aan essentiële producten aanbieden. Zo kan bijvoorbeeld de lokale appeloogst dit jaar mislukken, dan moet je kiezen om te importeren. Lukt het niet lokaal dan kijk je regionaal. Lukt het niet regionaal dan kijk je provinciaal. Enzovoorts. De geïmporteerde producten worden wel steeds zorgvuldig geselecteerd op criteria van duurzaamheid en eerlijke handel. Er prijken dus ook heel wat Fairtrade producten op de rekken van FRE2SH.

FRE2SH kan putten uit ongeveer 90 producenten, waarvan 39 lokale boeren of ambachtslieden. Het is belangrijk dat FRE2SH op gelijke voet staat met hen. ‘Zij zijn het die ervoor zorgen dat de omzet succesvol is.’

FRE2SH steekt de lokale producenten een handje toe. Eén van hun doelstellingen is dan ook de transformatie van lokale producten. ‘Er is een behoefte om de producenten te professionaliseren, want dit ligt niet in de lijn van hun gewoonten. Soms vergeten ze bijvoorbeeld een barcode op hun producten te zetten. We leggen hen onze beperkingen uit, en helpen hen met marketingaspecten, zoals hoe ze best hun producten verpakken.’

Weet wat je eet

Een relatie creëren tussen de consument en producent is een ander principe achter FRE2SH. De klanten krijgen regelmatig de mogelijkheid om de producenten te ontmoeten en uitleg te vragen over de producten.

De ene keer kunnen bezoekers bijvoorbeeld frietjes krijgen. De mayonaise en ketchup worden verzorgd door een producent uit de regio. Het ene weekend stelt een lokale koffiebrander zijn koffie voor, en kan je de koekjes van de plaatselijke bakker proeven. Slimme marketing, maar wij vinden het ook belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van de geschiedenis achter een product – een soort van ‘weet wat je eet’ logica. De etiketten op de producten in FRE2SH spreken dan ook boekdelen.

Ambitie

FRE2SH mensen zijn ambitieuze mensen. Momenteel zoeken we regionale grondbezitters die waardegedreven willen samenwerken. De planning is om netwerken te krijgen die je met de fiets kan bereiken. Te beginnen vanuit Gemeente Gemert-Bakel tussen Eindhoven, Veghel, Uden en Deurne. FRE2SH droomt er ook van om met de eigen groenten- en fruitteelt een destillatiebedrijf te beginnen om heerlijk eigen FRE2SH-drank te stoken.

>>>Volgende pagina

Be Sociable, Share!
De "kunst van samen leven" Follow us Facebook Twiter RSS